論壇首頁 註冊 | 登入 | 會員 | 搜尋 | 統計 | 說明   RSS 訂閱全部版區     
   歡迎來到 YK Forum! 自由SAY | 開口中 | 祈願池 | 宣傳中心 | Flash遊戲 | 寵物中心 | 虛擬形像 | 勳章中心   

標題: `- - -★ 蠢 族 第 3x 7=21回 ;-D ╮
-Marco`朗☆
管理員

嘉許勳章   發帖王勳章   大富豪勳章   在線王勳章   積極發帖獎章   長期在線獎章   服務勳章   論壇週年紀念星章  
UID 5185
積分 36598
經驗 15999
YK幣 21238
帖子 26450
精華 6
註冊 2007-10-9
用戶註冊天數 6052
用戶失蹤天數 4039
性別 男生
狀態 離線
  正常字體

QUOTE:
原帖由 `mR.H0 於 2012-4-25 06:33 PM 發表。 

compulsory part 考左
延伸單元 m1/m2 27號考

有冇死到啊haha
你讀統計果個?

bio背好多野架
背d咩

YK Forum © All rights reserved. www.eyankit.com 贊助網站 頂部
`mR.H0 (-Koizora`)
管理員
C'est la vie

論壇開幕一年紀念星章   嘉許勳章   發帖王勳章   大富豪勳章   在線王勳章   積極發帖獎章   長期在線獎章   論壇開幕紀念星章   服務勳章   壇主朋友勳章  
UID 21
積分 52341
經驗 23365
YK幣 62957
帖子 29016
精華 6
註冊 2006-11-13
用戶註冊天數 6382
用戶失蹤天數 4076
來自 無人之境
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 stephanie903 於 2012-4-25 06:37 PM 發表。 

又話好讀又難咁點算好
其實hkcee係咪難過dse好多
聽你咁講姐係econ=english咁一樣死背就得(?)
其實我好唔中意背野

ce = 以前中五考既試
dse = 依家中六考既試
ce 淺d

英文可以死背咩
我英文反而無乜溫到
econ 都做做熟就ok~
definition 要背就真既 偶爾都會拋一d 出黎問
其實有時候背野係大執分題 真係幾望佢出多d 背野

QUOTE:
原帖由 -Marco`朗☆ 於 2012-4-25 06:38 PM 發表。 

有冇死到啊haha
你讀統計果個?

bio背好多野架
背d咩

極多野
剩係背各種結構/構造既功效
全部背晒都死人

YK Forum © All rights reserved. www.eyankit.com 贊助網站 頂部
-Marco`朗☆
管理員

嘉許勳章   發帖王勳章   大富豪勳章   在線王勳章   積極發帖獎章   長期在線獎章   服務勳章   論壇週年紀念星章  
UID 5185
積分 36598
經驗 15999
YK幣 21238
帖子 26450
精華 6
用戶註冊天數 6052
用戶失蹤天數 4039
性別 男生
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 `mR.H0 於 2012-4-25 06:39 PM 發表。 

ce 淺d

英文可以死背咩
我英文反而無乜溫到
definition 要背就真既 偶爾都會拋一d 出黎問
其實有時候背 ...

果然f1 f2既is係好淺
我仲覺得bio會係我想讀果d

但係其實有咩科唔多洗背
我諗唔到

stephanie903
VIP會員
蘇打綠:D

論壇週年紀念星章   嘉許勳章   發帖王勳章   大富豪勳章   在線王勳章   積極發帖獎章   長期在線獎章   服務勳章  
UID 29129
積分 11469
經驗 2911
YK幣 8156
帖子 6675
精華 5
註冊 2009-8-5
用戶註冊天數 5386
用戶失蹤天數 3978
性別 女仔
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 `mR.H0 於 2012-4-25 06:25 PM 發表。 

econ AL 既話真係難到痴線
但我今次考DSE卷既經驗係……
比較傾向CE
即係其實好多題目都幾典型 肯做熟肯背好d基本野呢
其實合格係一定架喇~

ICT 要畀心機
雖然係好多人眼中都 ...

又話好讀又難咁點算好
其實我好唔中意背野

ICT都係因為興趣而讀所以我冇咩所謂
1,4,5都有學過少少下 不過佢點深入法我仲未知

其實講黎講去都係個d光合作用 我覺得植物冇咩學..
姐係係咪要睇充氣公仔同真人骨
劏老鼠(?) 係咪要吉爆佢個"扑"

你遲早都要搵架啦

DONT LET YOUR DREAM BE DREAM.
管理員

論壇開幕一年紀念星章   嘉許勳章   發帖王勳章   大富豪勳章   在線王勳章   積極發帖獎章   長期在線獎章   論壇開幕紀念星章   服務勳章   壇主朋友勳章  
UID 21
積分 52341
經驗 23365
YK幣 62957
帖子 29016
精華 6
用戶註冊天數 6382
用戶失蹤天數 4076
來自 無人之境
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 -Marco`朗☆ 於 2012-4-25 06:41 PM 發表。 

果然f1 f2既is係好淺
我仲覺得bio會係我想讀果d

但係其實有咩科唔多洗背
我諗唔到

我中二 IS 拎過頭三架 (驕傲
依家就 唔好提喇

其實科科都要背
揀你有興趣既野背啦 如果唔係你會
始終你有興趣既話 溫起上黎你自己可能都有個底 / 得心應手
(當然你都要睇下自己既能力, 有需要可能問下老師;o(?))
揀科前先了解科目既本質同內容 確定左你肯去對住佢三年就去馬啦!
最好唔好drop科啦 一直讀落去方為大師傅

岩岩唔記得答你 係呀我係讀統計個個 好好玩呀d probability

QUOTE:
原帖由 stephanie903 於 2012-4-25 06:41 PM 發表。 

又話好讀又難咁點算好
其實我好唔中意背野

ICT都係因為興趣而讀所以我冇咩所謂:em3 ...

ce 淺d

英文可以死背咩
我英文反而無乜溫到
definition 要背就真既 份卷偶爾都會叫你背d定義
其實有時候背野係執分題 真係幾望佢出多d 背野

至於ict 個幾範
其實唔深入 不過有興趣當然要睇多d啦

充氣公仔同真人骨我都無睇wo :em35:
可能你學校有我學校無啦 :em35:
植物比例少過人體既 (好似係)

到時你睇下你對生物係唔係依然有興趣啦
我drop bio係因為佢係我3科electives 入面係讀得較辛苦
不過又唔好講到bio 好似洪水猛獸咁
有興趣就去讀啦! 唔好理d咩! 最緊要唔好後悔~~ 反正科科都要背
香港既填鴨式教育有幾多科真係可以擺脫背呀 :em35:

你距離選科仲有幾耐

`乜囧. (狩魔獵人-天授者)
管理員

論壇開幕一年紀念星章   嘉許勳章   發帖王勳章   大富豪勳章   在線王勳章   積極發帖獎章   論壇開幕紀念星章   服務勳章   壇主朋友勳章  
UID 20
積分 14101
經驗 4630
YK幣 183
帖子 6309
精華 4
用戶註冊天數 6382
用戶失蹤天數 4088
來自 充滿靈氣之都-聖塤坑
性別 男生
狀態 離線

如果你地真係可以背曬40課書之後可以靈活運用的話
先好揀BIO
植物的比例係少D 但D名就真係..

如果話唔洗背的科 PHY可以話唔洗背= =

-Marco`朗☆
管理員

UID 5185
積分 36598
經驗 15999
YK幣 21238
帖子 26450
精華 6
用戶註冊天數 6052
用戶失蹤天數 4039
性別 男生
狀態 離線

話說講起統計學
我由小學開始睇象形圖已經唔識

其實未去到f.3
去到先睇phy chem bio啦

管理員

UID 21
積分 52341
經驗 23365
YK幣 62957
帖子 29016
精華 6
用戶註冊天數 6382
用戶失蹤天數 4076
來自 無人之境
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 `乜囧. 於 2012-4-25 09:24 PM 發表。 
先好揀BIO

BIO人出現了 搞成點

QUOTE:
原帖由 -Marco`朗☆ 於 2012-4-25 09:41 PM 發表。 
話說講起統計學
我由小學開始睇象形圖已經唔識

其實未去到f.3
去到先睇phy chem bio啦

唔緊要啦 M1無象形圖睇架

science 小朗

管理員

論壇開幕一年紀念星章   嘉許勳章   發帖王勳章   大富豪勳章   在線王勳章   積極發帖獎章   論壇開幕紀念星章   服務勳章   壇主朋友勳章  
UID 20
積分 14101
經驗 4630
YK幣 183
帖子 6309
精華 4
用戶註冊天數 6382
用戶失蹤天數 4088
性別 男生
狀態 離線

唉 今次比考評局FAKE到..
XYLEM PHLOEM 都分唔到= =
佢剩係比兩條野..
書又冇講咩形狀= =

管理員

UID 21
積分 52341
經驗 23365
YK幣 62957
帖子 29016
精華 6
用戶註冊天數 6382
用戶失蹤天數 4076
來自 無人之境
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 `乜囧. 於 2012-4-25 10:32 PM 發表。 
唉 今次比考評局FAKE到..
XYLEM PHLOEM 都分唔到= =
佢剩係比兩條野..
書又冇講咩形狀= =

算啦唔諗咁多啦
衝m2 5!!

管理員

UID 20
積分 14101
經驗 4630
YK幣 183
帖子 6309
精華 4
用戶註冊天數 6382
用戶失蹤天數 4088
性別 男生
狀態 離線

回覆 #40 `mR.H0 的帖子

4都唔知有冇SOSAD

kukucat (小秋.衰貓子)
VIP會員
-忙碌中-

論壇開幕一年紀念星章   發帖王勳章   大富豪勳章   在線王勳章   嘉許勳章   積極發帖獎章   論壇開幕紀念星章   服務勳章  
UID 830
積分 16412
經驗 5290
YK幣 15990
帖子 7273
精華 4
註冊 2006-11-20
用戶註冊天數 6375
用戶失蹤天數 1307
來自 貓之國度
性別 女仔
狀態 離線

回覆 #39 `乜囧. 的帖子

一個CELL WALL粗D就係XYLEM啦=w=
不過我做果時傻左 話左條xylemo係條stem既中間 (倒

管理員

UID 21
積分 52341
經驗 23365
YK幣 62957
帖子 29016
精華 6
用戶註冊天數 6382
用戶失蹤天數 4076
來自 無人之境
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 `乜囧. 於 2012-4-25 10:35 PM 發表。 
4都唔知有冇SOSAD

點可能無

stephanie903
VIP會員
蘇打綠:D

論壇週年紀念星章   嘉許勳章   發帖王勳章   大富豪勳章   在線王勳章   積極發帖獎章   長期在線獎章   服務勳章  
UID 29129
積分 11469
經驗 2911
YK幣 8156
帖子 6675
精華 5
註冊 2009-8-5
用戶註冊天數 5386
用戶失蹤天數 3978
性別 女仔
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 `mR.H0 於 2012-4-25 08:32 PM 發表。 

我中二 IS 拎過頭三架 (驕傲
依家就 唔好提喇

其實科科都要背
揀你有興趣既野背啦 如果唔係你會
始終你有興趣既話 溫起上黎你自己可能都有個底 / 得心應手
(當然你都要睇 ...

姐係而家冇左ce
哎呀好亂

英文我覺得可以死背 因為d tense既格式差唔多
變相d問題都只係轉下d字咁就得
econ其實通常考咩
其實我唔中意背野次次如果唔係呀媽迫我我hist成日都fail

咁假骨有冇架 好似好恐怖咁

econ我覺得會難過bio
econ d野好似ls咁 真係要睇下當時d題目點樣先識答
但bio背下野就ok

下年f2

DONT LET YOUR DREAM BE DREAM.
管理員

UID 21
積分 52341
經驗 23365
YK幣 62957
帖子 29016
精華 6
用戶註冊天數 6382
用戶失蹤天數 4076
來自 無人之境
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 stephanie903 於 2012-4-26 10:58 AM 發表。 

姐係而家冇左ce
哎呀好亂

英文我覺得可以死背 因為d tense既格式差唔多
變相d問題都只係轉下d字咁就得
econ其實通常考咩
其實我唔中意背野次次如果唔係呀媽迫我我hist成 ...

初中可能係grammar 多
但高中就未必再focus 咁多落去grammar 度架喇
因為佢高中可能預計你初中時候已經操grammar 操fit晒, 無乜再需要花咁多時間落去
(當然一定會要求你要有好既grammar底啦~~)

下學年先中二~咁有排啦 慢慢等自己摸索下都未遲

其實份份卷都係睇當時題目點樣 再用番學過既知識去答啦
我覺得易定難無乜特定標準
好睇自己對個科係點
有時候我覺得難但人地可以覺得易
所以都係慢慢自己摸索 大把時間

真實science人現身說法:

QUOTE:
原帖由 `乜囧. 於 2012-4-25 09:24 PM 發表。 
先好揀BIO